Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Fotoğrafta Kompozisyon Oluşturmanın 10 Yolu

Fotoğrafta Kompozisyon Kuralları ve Öğeleri

Fotoğrafta kompozisyon oluşturmak ışık, makine, arka plan kadar önemlidir. Fotoğraf üzerinde izlenme süresini artıracağınız kompozisyon sadece fotoğrafın nasıl göründüğünü etkilemekle kalmaz. Ancak fotoğraf makinelerin kompozisyon oluşturamadığı için burada fotoğrafçıya büyük iş düşer. Fotoğraf kalitesini ve anlamını fotoğrafçının sanatsal bakış açısı etkiler.

Fotoğraf sanatında denge, uyum, ritim, derinlik gibi faktörler etkilidir. Kompozisyon oluşturulurken gözün hoşlanacağı, bakanın etkileneceği anlar yakalamak gerekir. Fotoğrafçının görüntüye neleri ekleyip çıkaracağını, ışığı ve nesneleri nasıl kullanacağı önemlidir. Bu nedenle fotoğrafçının, fotoğrafta kompozisyon kuralları ve öğelerini bilmesi önemlidir. Bahsettiğmiz bakış açısına sahip olmak, fotoğraflarında daha iyi kompozisyon oluşturmak isteyenler için tavsiyelerimiz ise şunlar:

1.1/3 Kuralından Yararlanın.

Eğer fotoğraflarınızda dengeli bir kompozisyon oluşturmak istiyorsanız 1/3 kuralından yararlanmalısınız. Kameranızın vizörünü hayali yatay ve dikey çizgiler aracılığıyla 9 eşit dikdörtgene bölün. Odak noktanızı grid fonksiyonuyla oluşturulan kesişim noktalarından birine yerleştirin. Böylece daha iyi bir fotoğraf karesi yakalayın. Fotoğrafta kompozisyon kuralları arasında en eskilerden olan 1/3 kuralını ayrıca portre çekimlerinde öznenin gözlerini ve başını kesişim noktalarından birine konumlandırarak kullanabilirsiniz. Fotoğrafta kompozisyon oluşturmak için 1/3 kuralına kendinizi bağımlı hissetmeyin. Ancak olumlu sonuçlar verdiğini de göz önünde bulundurun. Bu kuralı öğrenmek isterseniz fotoğrafçılık kursları eğitimlerine katılın.

2.İlgiyi Ön Plana Çekin.

Fotoğrafta kompozisyon öğeleri arasında yer alan ön plan, kameraya yakın olan alandır. Ön planı vurgulayarak fotoğrafınıza kuvvetli bir mesafe duygusu ve derinlik katabilirsiniz. Fotoğrafa bakan kişi ön plandan arka plana doğru etkiyi hissedecektir. Lensinizi genişlettikçe ön planı daha fazla görüntüye dahil edebilirsiniz. Fotoğrafta kompozisyon oluşturmak için kullanacağınız bu yöntem özellikle kayalar, nehirler, ağaçlar, geçitler, çiçek bahçeleri gibi öğelerle daha etkili olacaktır.

3.Çizgilerin Gücünü Kullanın.

Fotoğrafta kompozisyon oluşturmak için doğal ve yapay çizgileri kullanabilirsiniz. Caddeler, patikalar, raylar, köprüler, çitler ve tel örgüler fotoğrafta kompozisyon için kullanabileceğiniz yapay çizgilerdir. Huzur verici bir etki yaratmak için ufuk çizgisini ve gölgeleri kullanabilirsiniz. Ayrıca gözümüzün alt sol taraftan üst sağ tarafa doğru okuma eğitimini kullanarak çapraz çizgilerle de kompozisyon yaratabilirsiniz. Aynı zamanda yakınlaşan çizgileri de kullanabilirsiniz. Yol çizgilerinin ufuk noktasında birleştiğini düşünün. Ne kadar etkileyici değil mi? Düz ve uzun bir yolun ortasında durarak mesafe uzadıkça yolun paralel çizgilerinin yakınlaştığını görürsünüz. Bu durum fotoğrafta mükemmel bir derinlik algısı yaratır. Fotoğraf çekim teknikleri açısından uzmanlaşmanızı sağlar. Fotoğrafta kompozisyon kuralları açısından da tam puan almış olursunuz.

4.Sadeliği Önemseyin.

Fotoğrafta kompozisyon oluşturmak için onlarca nesne kullanmayın. Kompozisyonunuzda dikkat toplamak istiyorsanız gereksiz detayları fotoğraf karenizden çıkarın. Minimalist bir kompozisyon oluşturarak ödüllü bir fotoğraf karesi bile çekebilirsiniz. Sisli havalarda çekim yapmak görüntünüzü sadeleştirmenizi sağlayabilir. Ağaçlar, ıssız sokaklar, terk edilmiş evler, elektrik direkleri sisli havalarda muhteşem bir görüntü ortaya çıkarabilir. Göller, nehirler, barajlar, köyler de fotoğrafta kompozisyon yaratmak için etkilidir. Deniz ve gökyüzü ile sakin ve sade fotoğraflar oluşturabilirsiniz.

5.Siyah Beyaz Çekim Yapın.

Fotoğrafta kompozisyon öğeleri arasında renkler de yer alır. Renkler konuya gerçeklik katacağı için siyah beyaz fotoğraflarda kompozisyon yaratmak kolay değildir. Konunun yeterince ilgi çekici olması gerekir. Ayrıca tonların donuk görünmemesi için monokrom modunu kullanabilmeniz gerekir. Filtre efektleriyle de fotoğrafta kompozisyon yaratırken kırmızı ve yeşil filtreleri kullanabilirsiniz. Böylece farklı fotoğraf kareleri elde edersiniz. Siyah beyaz fotoğrafçılığı öğrenin.

6.Çerçeveleri Kullanın.

Fotoğrafta kompozisyon oluşturmak için bir diğer yol da özneyi kameraya yakın nesneler ile çevrelemektir. Mağara ağzından ya da bir pencerenin ardından çekilen fotoğraflar etkileyici anlar ortaya çıkmasını sağlar. İlgiyi toplamak istediğiniz noktayı belirten bu teknikle istenmeyen detayları da konu dışında bırakabilirsiniz.

Geniş açılı objektifler çerçeve oluşturmak için yardımcınız olabilir. Ayrıca diyafram değerini f/11 veya f/16 olarak ayarlamanız alan derinliği yaratmanızı kolaylaştırır. Özellikle camileri, mimari eserleri, kuleleri bu yöntemle fotoğraflayabilirsiniz. Fotoğraf çekim teknikleri açısından kendinizi geliştirebilirsiniz.

7.Farklı Renkleri Bir Araya Getirin.

Fotoğrafta kompozisyon yaratmak için farklı renkleri bir arada kullanabilirsiniz. Karşıt renkleri kullandığınız bir fotoğrafta dinamik ve eğlenceli bir hava yakalayabilirsiniz. Gün batımının kızıllığı ve denizin maviliği, beyazın ve siyahın karşıtlığı, yemyeşil çayırlar üzerindeki kırmızı kiremitli evler dikkat çekici fotoğraf kareleri yaratırlar. Sarı, turuncu, mavi ve kırmızı kompozisyonda beklediğiniz sonuçları yaratabilir. Ancak fotoğrafta kompozisyon kuralları kapsamında aşırıya kaçmadan ve minimal bakış açısıyla çalışmanız gerekir.

8.Deneyimli Fotoğrafçıların Çalışmalarını İnceleyin.

Eğer fotoğrafta kompozisyon oluşturmada başarılı değilseniz ilk olarak taklit etmekle işe başlayın. Deneyimli fotoğrafçıların çalışmalarında neler kullandığına göz gezdirin ve onlarla benzer kareleri yakalamaya çalışın. Fotoğrafı analiz edin ve kendi tarzınızı oluşturmaya çalışın.

9.Fotoğrafı Ölçeklendirin.

Fotoğrafta kompozisyon oluşturmak için güçlü bir etki bırakacak ölçeklendirme tekniğini kullanabilirsiniz. Yani bir şelaleyi fotoğraflarken önüne bir insanı konumlandırarak şelalenin görkemini daha iyi anlatabilirsiniz. Büyük ve küçük nesneleri yan yana kullandığınızda derinlik duygusu ve fotoğrafta kompozisyon daha net açığa çıkar.

10.Kuralların Dışına Çıkın.

Kuralları yıkarak da fotoğrafta kompozisyon algısını değiştirebilirsiniz. Fotoğrafta kompozisyon oluşturmak sadece 1/3 kuralı ya da ölçeklendirmekten ibaret değil. Sıra dışı açılar ve lensler kullanarak yaratıcı bir kompozisyon da oluşturabilirsiniz. Nesneleri ve özneleri istediğiniz gibi konumlandırarak kendinize özel bir tarz yaratabilirsiniz.

Fotoğrafta kompozisyon kuralları aslında her fotoğrafçının zamanla öğreneceği adımları kapsamaktadır. Öncelikle temel fotoğrafçılık eğitimi ile teknik ve pratik bilgileri edinmek sonrasında ise belirli bir alanda uzmanlaşmak gerekir. Fotoğrafta kompozisyon oluşturmak özellikle doğa, manzara ve portre fotoğrafçılığı için zordur. Ancak yine de zamanla geliştirilen bir fotoğraf dilidir. Fotoğrafçının her kareyi bir hikayeymiş gibi tasarlaması gerekir.

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30