Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Dünyanın En İyi Fotoğraf Sanatçıları

Fotoğraf Sanatına Yön Veren İsimlerle Tanışın!

Fotoğrafçılık, ışığı hassas bir yüzey üzerine kaydederek görüntü oluşturma işidir. İşçilik gerektiren uygulamaları nedeniyle bir zanaat olduğu gibi, estetik yönüyle bir sanat olarak kabul edilir. Aslında fotoğrafçılık, dünyanın en keyifli mesleklerinden biridir. Bu yüzdendir ki fotoğrafçılar işini severek yapan insanlar listesinin en başında gelirler. Dünyanın en iyi fotoğraf sanatçıları da işlerine aşık insanlardır.

Profesyonel fotoğrafçılar sergileri ve kitapları ile fotoğrafçılığa yeni adım atacaklara örnek olurlar. Çok yönlü ve herkese hitap etmeyi bilen bu sanatçıların profesyonelliği her noktada kendini belli etmektedir. Yeni nesillere ilham olmanın dışında onları yetiştirirler de.

Dünyada Fotoğrafçılık Nasıl Gelişti?

Dünyada fotoğrafçılık, bir güvercin yuvasının görüntüsüyle başlamıştır. Dünyada bilinen ilk fotoğraf emekli bir subay olan Joseph Nicephore Niepce tarafından 1826 tarihinde çekilmiştir. Çektiği fotoğrafa güneş çizimi anlamına gelen haliograph adını vermiştir. İlk ve dünyanın en iyi fotoğrafçısı diyebileceğimiz bu zeki isim; fotoğraf sanatının ortaya çıkmasını sağlamıştır.

Tarihe damga vuran sanatçılar

Bu tarihten önce ise 965-1030 yılları arasında yaşayan ünlü İslam optik bilgini Basralı El-Hasan ilk fotoğraf makinesi olarak kabul edilen Karanlık Kutuyu kullanmıştır. 1820 senesinde kimyasal fotoğrafçılığın keşfedilmesi modern fotoğrafçılığın önemli dönüm noktalarında biri olmuştur. İlk kalıcı iz bırakan fotoğraf (photoetching) Fransız mucit Nicéphore Niépce tarafından 1822 senesinde üretilmiştir. Ancak Niepce fotoğrafı çoğaltmak isterken tahrip etmiştir. Ancak bahsettiğimiz gibi 1826 da başarılı olmuştur.

Siyah beyaz fotoğrafçılıktan dijitale kadar dünyada fotoğrafçılık sanatı ve teknolojisi akıl almayacak hızda değişmiş ve gelişmiştir. Bu değişimler fotoğrafçıların da farklı alanlarda uzmanlaşmasını, teknolojinin ve sanatsal bakış açısının da getirisiyle büyüleyici fotoğraflar çekmelerini sağlamıştır. Fotoğrafın ilk karesinden günümüze kadar farklı isimler fotoğraf duayenleri olarak karşımıza çıkmıştır. Dünyada adından söz ettiren ve uluslararası platformlarda ödüller alan, her fotoğrafçıya ilham veren en iyi fotoğraf sanatçıları:

  

[widget-8]

  • Joachim Schmeisser

Dünyanın en iyi fotoğraf sanatçıları arasında yer alan Schmeisser, 1958 yılında Almanya’nın Bad Mergentheim şehrinde doğmuştur. Çocukluğundan beri fotoğrafçılığa ilgili olan ve kendine has bir dünya görüşüne sahip Schmeisser, bağımsız reklam fotoğrafçılığı yapmıştır. 80’li yılların başında kendi fotoğraf stüdyosunu kurarak çalışmalarına hız veren ünlü fotoğrafçı, gerçeğe odaklı reklam fotoğrafçılığının dışına çıkarak yeni, farklı ve dokunaklı perspektifler geliştirmiştir.

1984 yılında WAJS görsel iletişim ajansı kuran sanatçının favori çekimlerinin konusu genellikle insanlar ve hayvanlardan oluşmaktadır. Dünyanın en iyi fotoğraf sanatçıları arasında bulunan Joachim’in özellikle The David Sheldrick Wildlife Trust için Kenya’da çektiği Yetim Filler en çok ilgi gören çalışmalarının başında gelmektedir. Bugüne kadar birçok ödül kazanan ve dünyanın en iyi fotoğrafçıları arasında gösterilen Joachim, son olarak 2012 yılında Hasselblad Masters ödülünü kazanmıştır. Doğa fotoğraflarına farklı bir bakış açısı getiren Schmeisser büyüleyici fotoğrafları ile dergilerde ve  sergilerde yer almaya devam etmektedir.

  • Steve McCurry

Dünyanın en iyi fotoğrafçıları denince aklımıza şüphesiz National Geographic Dergisi’nin 1985 Haziran sayısında “Afghan Girl” (Afgan Kızı: Şarbat Gula) isimli fotoğrafı çeken Steve McCurry gelmektedir.

Dünyanın en iyi fotoğraf sanatçıları arasında yer alan ve National Geographic fotoğrafçısı olan Steve McCurry, 24 Şubat 1950’de Philadelphia’da doğmuştur. 1974 yılında Pensilvanya Eyalet Üniversitesi Sanat ve Mimarlık Koleji’nden onur derecesiyle mezun olup daha sonra kariyerine The Daily Collegion gazetesinde serbest foto muhabirliğiyle devam etmiştir. 1979 yılında Hindistan’a gitmeye karar vermiştir ve böylece fotoğraf yolculuğu başlamıştır. Hindistan’dan sonra Pakistan’a kaçak olarak girmiştir. 1984’te Afganistan-Pakistan sınırında bir mülteci kampında çalışırken 12 yaşındaki Afgan kızı Sharbat Gula’nın fotoğrafını çekmiş ve tüm dünyanın ilgisini bölgeye toplamıştır.

Sonrasında farklı kıtalarda çarpıcı fotoğraflar çeken dünyanın en iyi fotoğrafçısı, kaybolan kültürleri, eski gelenekleri ve çatışmaları yansıtmıştır. İç savaş yaşanan pek çok bölgede çalışan dünyanın en iyi fotoğraf sanatçıları arasındaki Steve McCurry, Robert Capa Altın Madalyası, Ulusal Basın Fotoğrafçıları Ödülü ve World Press Photo Yarışması Ödülü’ne sahiptir. İmparator Yolu, Muson, Portreler, Güney Güneydoğu, Mabet, Buda’ya Giden Yol: Tibet Haccı gibi yayınlanmış pek çok kitabı vardır. Belgesel fotoğrafçılığı geleneğinin izinde, insanlık mücadelesi ve sevincinin özünü anlatmaya devam etmektedir.

  • Phil Borges

Dünyanın en iyi fotoğrafçıları arasında bir başka isim olan Phil Borges, aynı zamanda bir kültür elçisidir. Kaybolmaya yüz tutan kültürlerin peşinden giderek onların fotoğraflarını çeken başarılı fotoğrafçı, kimi zaman Ekvador Amazonu’daki ormanlarda, kimi zaman Hindistan’daki Dharamsala dağlarında iz sürerek etkileyici fotoğraflar çekmektedir.

25 yılı aşkın bir süredir, yerli ve kabile kültürlerinin izini süren dünyanın en iyi fotoğraf sanatçıları arasındaki Phil Borges, kültür belgecisi olarak da kabul edilmektedir. Eserleri, dünya çapında müze ve galerilerde sergilenmektedir. National Geographic için yerli kültürler hakkında belgesel hazırlamıştır. Tibet ilgili yaptığı çalışmalar Tibetan Portrait adıyla kitap haline getirilmiştir. STIRRING THE FIRE projesindeki çalışmalarında kadın ve kız çocuklarının portrelerine yer veren profesyonel fotoğrafçı, onların karşılaştıkları sorunları ve hikayelerini anlatarak dünyanın dikkatini çekmiştir. Enduring Spirit , Women Empowered and Tibet: Culture on the Edge gibi kitapları da olan dünyanın en iyi fotoğrafçısı aynı zamanda kültürel konferanslara da konuşmacı olarak katılmaktadır.

  • Rehahn

Dünyanın en iyi fotoğraf sanatçıları arasında yer almanın yanı sıre son yılların en iyi portre fotoğrafçıları arasında gösterilen Fransız fotoğrafçı Réhahn, Vietnam’da çektiği fotoğraflarla tanınmıştır. “Gizli Gülüşler” projesi ile dünyaca tanınan fotoğrafçı, insanların kibarlığından veya mütevaziliğinden dolayı elleriyle ağızlarını kapattıklarını düşündüğü bu fotoğraf serisiyle tüm dünyanın dikkatini çekmiştir.

Vietnam’a taşındıktan sonra tüm ülkeyi karış karış gezip fotoğraf çekmeye başlayan dünyanın en iyi fotoğrafçıları arasındaki Rehahn, ülkedeki 54 etnik grupla yaptığı proje sonucunda çok ses getiren “Vietnam, Mosaic of Contrasts” kitabını yayınlamıştır. Vietnam’ın fotoğrafçılar için bir cennet olduğunu belirten sanatçı, genellikle çocuklarla ve yaşlılarla çalışmıştır. Küba fotoğraf projesini de hayata geçirecek olan Rehahn, kendine özgü çekim tarzı ile fotoğrafçılığa yeni başlayanlara örnek olmaya devam etmektedir.

[widget-19]

  • Lee Jeffries

Son yılların en iyi portre fotoğrafçıları arasında gösterilen Fransız fotoğrafçı Réhahn, Vietnam’da çektiği fotoğraflarla tanınmıştır. “Gizli Gülüşler” projesi ile dünyaca tanınan fotoğrafçı, insanların kibarlığından veya mütevaziliğinden dolayı elleriyle ağızlarını kapattıklarını düşündüğü bu fotoğraf serisiyle tüm dünyanın dikkatini çekmiştir.

Vietnam’a taşındıktan sonra tüm ülkeyi karış karış gezip fotoğraf çekmeye başlayan dünyanın en iyi fotoğrafçıları arasındaki Rehahn, ülkedeki 54 etnik grupla yaptığı proje sonucunda çok ses getiren “Vietnam, Mosaic of Contrasts” kitabını yayınlamıştır. Vietnam’ın fotoğrafçılar için bir cennet olduğunu belirten sanatçı, genellikle çocuklarla ve yaşlılarla çalışmıştır. Küba fotoğraf projesini de hayata geçirecek olan Rehahn, kendine özgü çekim tarzı ile fotoğrafçılığa yeni başlayanlara örnek olmaya devam etmektedir.

  • Lee Jeffries

Evsizlerin fotoğrafçısı olarak bilinen Lee Jeffries’ın hayatı Manchester United’ın fotoğraflarını çeken futbol fotoğrafçısı iken bir gün evsiz bir kadının fotoğrafını çektikten sonra tamamen değişmiştir.

Dünyanın en iyi fotoğraf sanatçıları arasındaki Lee Jeffries, bir uyku tulumu içinde büzülmüş genç evsiz kızın fotoğrafını çektiğinde tüm kariyerinin değişeceğini tahmin etmemiştir. Evsizlere bakış açısı tamamen değişen ünlü fotoğrafçı ABD’deki evsizlerin hayatlarını gözler önüne sermek için ilginç bir çalışmaya imza atmıştır. Jeffries, projeyi hayata geçirebilmek için bir evsiz gibi yaşamıştır ve sokakta yaşayan insanların hayatını yakından gözlemlemiştir.

Ülkedeki evsizlerin yaşam koşullarına dikkat çekmek için böyle bir projeye imza atan fotoğrafçı, özellikle Instagram‘ı oldukça etkin kullanarak binlerce takipçi edinmiştir. Özgün üslubuyla son dönemlerin en iyi fotoğrafçılarından biri olarak adından söz ettirmektedir.

  • Jimmy Nelson

Dünyanın çeşitli yerlerindeki kabileleri gezerek sanatsal fotoğraflara imza atmış olan Jimmy Nelson, 1967 yılında İngiltere’nin Kent şehrinde doğmuştur. Afrika, Asya ve Güney Amerika’da eğitim gören fotoğrafçı henüz 19 yaşındayken yürüyerek Tibet yolculuğuna çıkmıştır. Yanına aldığı küçük bir fotoğraf makinesi ile yolculuğunu fotoğraflamıştır.

Dünyanın en iyi fotoğraf sanatçıları arasındaki Nelson, Afganistan’daki Rus baskısının, Hindistan ve Pakistan arasında devam eden çatışmaların fotoğraflarını çekmiştir. 1992 yılında eşi ile 36 ayda Çin’i dolaşmış ve “Çin Edebi Portreler” adlı kitabını yayınlamıştır. 2009 yılında 50 yıllık bir kamerayla (analog) , dünyanın çeşitli yerlerinde ki 35 kabilenin fotoğraflarını çekerek ses getiren bir sergi açmış, fotoğrafların satışından edilen gelirle de kabilelere yardımda bulunmuştur. Dünyanın en iyi fotoğrafçıları arasında yer alan Nelson, çalışmalarıyla yeni nesil fotoğrafçılara da örnek olmaktadır.

  • Ara Güler

Dünyanın en iyi fotoğrafçıları arasında yer alan Ara Güler çocukken sinemadan çok etkilenmiş ve lisedeyken film stüdyolarında çalışmıştır. Muhsin Ertuğrul’un tiyatro kurslarına da devam eden Ara Güler, rejisör ya da oyun yazarı olmak isterken 1950’de Yeni İstanbul Gazetesi’nde gazeteciliğe başlamıştır.

1958’de Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinin yakın doğu foto-muhabirliği görevlerini üstlenmiş; 1954’de Hayat Dergisi’nde fotoğraf bölüm şefi olarak çalışmaya başlamıştır. 1962 yılına kadar Hayat dergisinde fotoğraf bölümü şefi olarak çalışmış; 1961’de Birleşik Krallık’ta yayınlanan Photography Annual, onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımlamıştır. Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği’ne kabul edilen Güler, bu kuruluşun Türkiye’den tek üyesi olmuştur. 1962’de Almanya’da çok az fotoğrafçıya verilen “Master of Leica” unvanını kazanmıştır.

1979’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin foto muhabirliği dalındaki birincilik ödülünü alan ve bize göre dünyanın en iyi fotoğrafçısı Ara Güler’in fotoğraflarının bir kısmı Karacan Yayıncılık tarafından kitap haline getirilmiştir. 1986’da Hürriyet Vakfı’nca basılan, Prof. Abdullah Kuran’ın yazdığı Mimar Sinan kitabını fotoğraflamıştır. Bu kitap 1987’de Institute of Turkish Studies tarafından İngilizce olarak yayınlanmıştır. 1989’da Hil Yayınları Ara Güler’in Sinemacıları kitabını yayınlamıştır. Dünyanın en iyi sanatçıları arasında yer alan Arda Güler’in bu kitaplar dışında yayınlanan birçok kitabı bulunmaktadır.

Dünyanın en iyi fotoğraf sanatçıları arasında gösterilen Ara Güler; İsmet İnönü, Winston Churchill, Indira Gandi, John Berger, Bertrand Russel, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Salvador Dali, Picasso gibi birçok ünlü kişi ile röportajlar yapmış ve bu isimlerin fotoğraflarını çekmiştir.

Ara Güler’in fotoğrafları Paris Ulusal Kitaplıkta, ABD’de Rochester Georg Eastman Müzesi’nde Nebraska Üniversitesi Sheldon Koleksiyonu’nda bulunmakta; Köln Mueseum Ludwing’de Das Imaginare Photo Museum’da sergilenmektedir. Ara Güler kendisini: “Ben de gazeteciyim. Fotoğrafçı değilim. Fotoğrafçı ile gazeteci arasındaki fark budur. Fotoğrafçı bomba patlar kaçar. Ama gazeteci peşinden gider olayı yakalamaya çalışır. Ben de bu yaşa kadar ona göre çalıştım” şeklinde tanımlamaktadır. Fotoğrafçılığa başlamak isteyen ve profesyonel fotoğrafçılık yapan herkesin idolü ve öncüsü olmuştur.

  • Mitch Dobrowner

Long Island’da büyüyen ve dünyanın en iyi fotoğraf sanatçıları arasında yer alan  profesyonel fotoğrafçı Mitch Dobrowner, genç yaşlarında babasının vermiş olduğu eski bir Argus fotoğraf makinesi ile fotoğrafçılığa başlamıştır. 21 yaşında işini bırakarak evden ayrılan fotoğrafçı, Güney Amerika’yı görmek için yollara düşmüştür. Sonraki süreçte kişisel stüdyosunu açmış ve fotoğraf çekmeye devam etmiştir.

Dünyanın en iyi fotoğrafçıları arasında yer alması ise 2012 yılında çektiği fırtına fotoğrafları sayesinde olmuştur. Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri 2012 yılın fotoğrafçısı ödülünü alan Mitch Dobrowner, “Fırtına” adlı fotoğraf serisi ile aynı zamanda korkusuz bir fotoğrafçı olduğunu göstermiştir. Halen doğa ve manzara fotoğrafları çeken usta fotoğrafçı uluslararası konferanslarda da yer almaktadır.

  • Eric Lafforgue

1964 doğumlu Fransız fotoğrafçı Eric Lafforgue, gençlik yıllarından bu yana uzak ülkelerin ve kabilelerin hayatlarına hayran olmuş ve 10 yaşında iken ailesiyle birlikte Cibuti, Etiyopya ve Yemen’de bu hayatları gözlemlemiştir. 2006 yılında fotoğraf çekmeye başlayan Eric, Kuzey Kore, Papua Yeni Gine, Etiyopya kabilelerinin fotoğraflarını çekmeye başlamıştır.

Onu dünyanın en iyi fotoğraf sanatçıları arasına alan çalışması ise; Bodi ya da diğer adıyla Me’en kabilesinin Haziran ayında Ka’el adını verdikleri yeni yıl törenleri için düzenledikleri geleneksel yarışmanın fotoğraflarını çekmesi olmuştur. Bu törenin fotoğrafları dünya genelinde ilgi görmüştür.

Dünyanın en iyi fotoğrafçısı çalışmalarını Time Dergisi, National Geographic, New York Times, CNN Traveller, Discovery Channel dergisi, BBC, Sunday times, Lonely Planet, Morning Calm Kore gibi ünlü dergilerde yayınlatmıştır.

Usta Fotoğrafçı Olmak Kolay İş Değil!

İlham kaynağı olan dünyanın en iyi fotoğraf sanatçıları insanlığı etkileyen muhteşem fotoğraf karelerine imza atmıştır. Kendilerine özgü çekim teknikleri, gezgin ruhları, meraklı yapıları ve öğrenme hevesleriyle içlerindeki amatörü hiçbir zaman kaybetmeyen dünyanın en iyi fotoğrafçıları, yeni nesil fotoğrafçılara örnek olmaya devam etmektedir.

Siz de bu fotoğrafçıların çalışmalarını inceleyerek ve onlardan ilham alarak kendi tarzınızı oluşturabilirsiniz. Başarı, şans eseri gerçekleşmez biliyorsunuz. İyi bir fotoğrafçı olmak için siz de çok çalışın!

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30