Son 4 yıldır Fotoğrafçılık dünyasına en hızlı giriş yapan ve piyasaları alt üst eden sistemlerdir. Aynasız Fotoğraf Makineleri, vizörden baktığımız zaman çekeceğimiz nesneyi görmemizi sağlayan 45 derece açı ile duran ayna mekanizmasının fotoğraf makinesinin gövdeden kaldırılmış halidir.
Aynasız sitemlerin ortaya çıkma sebeplerinin en başında boyut olarak küçülmek ve ağırlık olarak hafiflemek geliyor. Ayna mekanizması olamadığı için diğer aynalı makinelerden çok daha hafif ve küçük boyutludurlar.
Vizörden baktığımız zaman doğrudan sensöre düşen görüntü elektronik bir şekilde vizöre aktarılmaktadır. Bu bize çekeceğimiz fotoğrafın son halini görmemiz sağlar. Fotoğraf çektikten sonra karanlık çıkacak ise daha çekmeden karanlık olduğunu canlı bir şekilde görebiliyoruz.
Teknoloji olarak çok yeni bir teknoloji olmaları sebebiyle çağımızın gerektirdiği ihtiyaçların tümünü karşılayabiliyorlar. İlk çıktıkları zaman sensör boyutları DSL makinelere göre küçüktü. Normal bir fullframe makinelerin sensör boyutu 35mm iken bu makineler 2x daha küçük olarak piyasaya sürüldü.Olympus ve Fujifilm firmaları aynasız teknolojisinde başı çeken ilk firmalardı. Sonrasında Sony, Canon ve Nikon da bu furyaya ayak uydurdular.
Teknoloji ilerledikçe aynasızlar da sensör boyutlarında değişikliğe giderek fujifilm ve sony firması 1.5x ve fullframe sensörlü aynasız makineler üreterek piyasada oldukça ilgi gördüler. Sony fullframe aynasız sektörüne iddialı modeller üreterek aynasız piyasasını bir dönem ele geçirmekle kalmayıp birçok aynalı makine kullanıcısını da aynasız piyasasına çekmeyi başarmıştır.
Olumlu ve Olumsuz Yanları Nelerdir?
Kişiden kişiye göre değişiklik gösterse de belirli başlı olumlu ve olumsuz tarafları vardır.
Olumlu tarafları:
1- Boyutlarının ufak olması
2- Hafif olmaları
3- Yüksek iso değerlerine çıkabilme özellikleri
4- Netleme noktalarının aynalı makinelere göre son dönemlerde daha hassas ve daha fazla olması,
Olumsuz Tarafları:
1- Boyutlarının küçük olması sebebiyle ele oturuşlarının ergonomik olmaması.
2- Tuş takımlarının küçük olması.
3- Bataryalarının küçük olması sebebiyle daha kısa süreli kullanım.
Alınabilecek En İyi Aynasız Fotoğraf Makineleri
SONY
- A7R III
- A7R II
- A7SII
FUJİFİLM
- X-T2
- X-T20
- X-T10
OLYMPUS
- OMD EM1 II
- OMD EM5 II
- OMD EM10 II
Sonuç: Gün geçtikçe teknolojik gelişmeler arttıkça kapladıkları alanlar azalmaya başladı. Sektör anlamında fotoğrafçılık sanatının büyük makineler ile icra edildiği dönemler geride kaldı artık. Cebimizde ki telefonlar ile tüm dünyaya ulaşım sağlayabiliyorken anı dondurmak için daha küçük ama etkili cihazlar gelmeye devam edecektir.
- Sigma Sony E-Mount Uyumlu Lens Üretiyor - 12 Nisan 2018
- Fotoğrafçılığa Yeni Başlayanlar İçin Yararlı Bilgiler - 3 Nisan 2018
- Uzun Pozlama Nedir? - 19 Mart 2018
- Sensör Boyutunun Fotoğrafa Etkisi – FullFrame ve Crop Faktör Farkları - 26 Şubat 2018
- Aynasız Fotoğraf Makineleri Nedir? - 14 Şubat 2018
- Fotoğrafçılığa Giriş – Fotoğrafın Oluşum ve Gelişim Süreci - 4 Ekim 2017